Ken je dat gevoel in de avond als je op de bank zit met een zak chips of een stuk chocolade, “pff vandaag ben ik weer niet naar de sportschool geweest”. Vervolgens open je social media en zie je dat andere mensen wel aan het sporten zijn en de hele mensheid lijkt een gezonde levensstijl te hebben op instagram en tiktok. Nu zit er natuurlijk achter elk gras een addertje en is niet iedereen zo gezond als ze doen lijken. Maar iets wat veel van deze mensen wel hebben is discipline. In deze blog ga ik jou uitleggen hoe ook jij discipline kan ontwikkelen.

Waarom is discipline nu belangrijk?

Je wil je doelen bereiken, maar er komt maar niks van. Als je weinig discipline hebt dan kom je lastig vooruit. Discipline helpt je het leven bereiken wat jij voor ogen hebt. Het helpt je kleine veranderingen te maken die je nodig zal hebben voor het succes op de lange termijn. Ook al heb je geen zin om die veranderingen te maken, door het hebben van discipline ga je de veranderingen toch doorzetten en wordt je gelukkiger op de lange termijn.

Valt discipline te leren?

Ja ik denk van wel, niemand wordt geboren met een levensstijl die perfect is, maar veel mensen hebben er toch een. Dit wordt getraind. Maar het gaat er vooral om of je het vermogen hebt en de bereidheid hebt om werkelijk te willen leren. Bovendien moet je weten wat je zou willen. Je moet duidelijk kunnen visualiseren wat jouw doel is.

Waarom zou jij discipline moeten leren?

Veel mensen associëren discipline niet met geluk, althans niet op de korte termijn. Maar toch helpt discipline met geluk op de lange termijn. Je gaat namelijk meer ruimte krijgen voor creatieve processen, omdat je minder tijd kwijt bent met stressen om dingen die je nog moet doen (“help ik moet eigenlijk nog gaan sporten, help ik moet eigenlijk nog gezond gaan eten, maar ik begin volgende week wel”).

Als je discipline hebt en je maakt vaste momenten en vaste ritmes aan dan leidt je lop de langere termijn een gezonder en gelukkiger leven, het is een kwestie van langetermijninvestering.

Mijn 5 tips voor het leren van discipline:

1. Stel een doel

Zoals ik hierboven al kort aanhaalde, zorg voor een duidelijk doel wat je voor jezelf stelt. Het hebben van een doel maakt het makkelijker om discipline te trainen, je kan namelijk visualiseren waarvoor je het doet. Want hoe geweldig zou het nou zijn om eindelijk die nieuwe bikini aan te trekken naar het strand op vakantie, die al die tijd al in de kast ligt. Zorg dat de opoffering het waard is om dit doel te bereiken.

2. Maak een plan

Discipline is makkelijker wanneer je een plan hebt. Je denkt aan je doel, en denkt vervolgens aan wat er allemaal nodig is om dat doel te bereiken.

3. Besef dat je discipline daadwerkelijk kan trainen

Discipline is als een spier, je kan het vergroten door het trainen en het verkleinen door het te verwaarlozen. Je kan het trainen door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk normaal geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je wordt.

Denk bijvoorbeeld aan meteen uit je bed gaan als de wekker gaat, je wil het liefte nog even snoozen en blijven liggen. Maar het beste is om dan gewoon meteen je bed uit te gaan.

4. Maak je doel je prioriteit

Jij bent de enige die realiseert waarom dit doel voor jou zo belangrijk is. Maak het dan ook je prioriteit. Stop met andere te pleasen en denk aan jezelf. Als je geen zin hebt om naar een borrel te gaan, want je wil niet drinken. Maar je weet dat als je daar bent je je verplicht voelt om te drinken. Ga dan niet!

5. Mindset is everything

Sta jij elke dat op met het gevoel dat je zielig bent, en dat je geen zin hebt in vandaag. Dan ga je nooit je doelen kunnen bereiken. Negatieve energie trekt negatieve energie aan.

Start de dag dus met positieve energie en probeer in de ochtend al meteen een van je doelen af te tikken om een gezonde levensstijl te creëren. Drink bijvoorbeeld bij het opstaan al een halve liter water om je waterdoel te halen en zeg tegen jezelf “dit wordt een goede dag”.

Dus discipline kan je leren! Het hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt. Begin met kleine stapjes, sta wat eerder op en ga voor een wandeling. Of laat in de avond die bak chips staan en pak in plaats daarvan een bakje kwark met fruit. Het begint met kleine veranderingen die een grote impact maken op je algemene levensstijl en gezondheid.

Ook jij kan in de beste shape van je leven komen!

Wil jij hulp bij het bereiken van je doelen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Search Window

Boek een gratis proefles

Zet de eerste stap en ervaar zelf de sfeer en persoonlijke begeleiding bij Potentia Gym. Vul het formulier in voor een gratis proefles

Boek een gratis proefles!

Zet de eerste stap en ervaar zelf de sfeer en persoonlijke begeleiding bij Potentia Gym. Vul het formulier in voor een gratis proefles.